Three-toed Swiftlet (aerodramus papuensis)

Three-toed Swiftlet

[order] APODIFORMES | [family] Apodidae | [latin] aerodramus papuensis | [UK] Three-toed Swiftlet | [FR] Salangane papoue | [DE] Papuasalangane | [ES] Salangana Papu | [NL]

Subspecies

Genus Species subspecies Breeding Range Breeding Range 2 Non Breeding Range
Schoutedenapus papuensis
Aerodramus papuensis AU New Guinea

Physical charateristics

Black-brown upperparts with rump uniform or slightly pale, has distinct grey-silver throat.
Pale-brown underparts and slighty forked tail. It has only three toes, kike no other congener.

wingspan min.: 0 cm wingspan max.: 0 cm
size min.: 14 cm size max.: 15 cm
incubation min.: 0 days incubation max.: 0 days
fledging min.: 0 days fledging max.: 0 days
broods: 0   eggs min.: 0  
      eggs max.: 0  

Range

Australasia : New Guinea

Habitat

Occurs in a variety of habitat from sealevel to 2400m. May favor gullies.

Reproduction

No data.

Feeding habits

Feeds on insects, taken in high flight. usually in flocks of about 25, also low foraging observed, might be crespecular or even nocturnal.

Conservation

This species has an estimated global Extent of Occurrence of 1,000,000-10,000,000 km2. It has a large global population estimated to be 100,000-1,000,000 individuals (Ferguson-Lees et al. 2001). Global population trends have not been quantified; there is evidence of a population decline (Ferguson-Lees et al. 2001), but the species is not believed to approach the thresholds for the population decline criterion of the IUCN Red List (i.e. declining more than 30% in ten years or three generations). For these reasons, the species is evaluated as Least Concern.

Migration

Thought to be resident or nomadic within range.

Distribution map

Three-toed Swiftlet distribution range map

Leave a Reply